تخمین مدت زمان مطالعهی مطلب: 3 دقيقه
انتشار فهرست هجده گانه تاسیسات هستهای ایران
>>> خشم رسانههای اسرائیلی از موضعگیری آمریکا درباره پارچین // 7 شهریور 94
اظهارنظرجدید سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره ساخت و سازها در تاسیسات نظامی پارچین با خشم رسانههای اسرائیلی همراه شده است.
به گزارش «تابناک»، جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا وقتی که در برابر پرسش یک خبرنگار درباره گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ساخت و سازهای جدید در تاسیسات نظامی پارچین قرار گرفت، سایت پارچین را یک تاسیسات متعارف نظامی توصیف کرده و یادآور شده است که «مهم است که به یاد داشته باشید که وقتی درباره پارچین سخن میگویید، در حال سهن گفتن درباره یک تاسیسات نظامی متعارف ایران هستید و نه یک تاسیسات هستهای».
پرسش از کربی درباره پارچین، بعد از این مطرح شده است که در گزارش اخیر آژانس به موضوع پارچین و تاثیرات ادامه ساخت و ساز در آن اشاره شده است. در بند 63 از این گزارش آمده است: « از زمان گزارش قبلی مدیر کل ، آژانس همچنان در محل خاص درسایت پارچین از طریق تصویر ماهواره ای حضور خودروها ،تجهیزات و مواد ساخت و ساز احتمالی را مشاهده کرده است. علاوه بر این، توسعه کمی در یک ساختمان موجود به لحاظ ساخت و ساز انجام شده است. همانطور که قبلا گزارش شد، فعالیت هایی که در این محل از فوریه دوهزار و دوازده روی داده است احتمالا توانایی آژانس برای راستی آزمایی موثر را تضعیف کرده است. اجرای کامل و به موقع بخش های مربوطه نقشه راه برای شفاف سازی مسائل مربوط به این محل در پارچین حیاتی است.»
تاسیسات پارچین مدتها است که در کانون ادعاهای غرب و رژیم اسرائیل علیه برنامه هستهای صلحآمیز ایران قرار دارد. ادعای تست چاشنیهایی که در سلاح هستهای کاربرد دارند، از جمله ادعاهای صورت گرفته علیه برنامه هستهای ایران است. ایران در سالهای اخبر بارها پاسخهای خود درباره مسائل مطرح شده را به آژانس ارائه کرده و برخی ابهامات موجود در چارچوب همکاریهای دو طرف حل شده است. از سوی دیگر همزمان با نهایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام در 14 جولای میان ایران و 5+1، ایران در توافقی جداگانه با آژانس نقشه راهی برای نهایی کردن مسائل موجود را امضا کردهاند.
در جلسه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با خبرنگاران وی ضمن تاکید بر این که پارچین تاسیسات نظامی متعارف است و نه یک تاسیسات هستهای، ادامه داده است که نه آژانس و نه هیچ مرجع دیگری اختیار این را ندارد که محدودیتی درباره ساخت و ساز در پارچین اعمال کند..
در واکنش به این پاسخ کربی، خبرنگاری از وی پرسیده است که اگر پارچین یک تاسیسات هستهای نیست، پس چرا نام آن در گزارشهای آژانس تکرار میشود و کربی نیز وی را به متن گزارش آژانس ارجاع داده است که فهرست هجده گانه تاسیسات هستهای ایران را بر شمرده است.
در فهرست ارائه شده از سوی آژانس سه مرکز در تهران (راکتور تحقیقاتی تهران، سایت تولید رادیو ایزوتوپ های مولیبدن، ید و زنون، و آزمایشگاههای چند منظوره جابر بن حیان)، هفت مرکز در اصفهان (راکتور منبع مینیاتوری نوترون، راکتور آب سنگین زیربحرانی، راکتور با توان صفر آب سنگین، سایت تبدیل اورانیوم، کارخانه تولید سوخت، کارخانه تولید صفحه سوخت، کارخانه پودر یو او 2 غنی شده)، دو کارخانه غنی سازی و پایلوت غنیسازی در نطنز، تاسیسات فردو، راکتور اراک، انبار زبالههای هستهای در کرج، کارخانه پودر هسته ای بوشهر، نیروگاه دارخوین و راکتور تحقیقاتی فارس به عنوان فهرست سایت های هسته ای ایران بر شمرده شده است.