تخمین مدت زمان مطالعهی مطلب: 12 دقيقه
>>همه چیز درباره ادغام غولهای اینترنتی در ایران >>>از خرید پارس آنلاین و آسیاتک توسط «های وب» تا خرید "افرانت" توسط مخابرات؛ آیاADSL منسوخ می شود؟ //9آبان96
>>ازمنتفی شدن خرید آسیاتک تا اخذ مجوز ادغام با پارس آنلاین از سازمان تنظیم مقررات رادیویی// 14 آبان96
وب سایت بورس نگار - این روزها با عرضه شرکتهای بزرگ دیجیتالی در بورس بازار آنها در بورس نیز گرمتر شده و حالا با خبر خرید پارس آنلاین توسط «های وب» بحث خرید و ادغام شرکتها توسط شرکتهای دیگر به موضوع روز تبدیل شده ...
اخبار بازار دیجیتال - دو شرکت بزرگ اینترنتی خصوصی در ایران با هم ادغام شدهاند و به گفته محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادغامهای بیشتری در بازار ارتباطات ایران در راه است. ائتلاف و اتحاد جدیدی که در فضای بخش خصوصی اینترنت در ایران شکل گرفته، تدارکی برای ایجاد یک رقیب بزرگ و قدرتمند در برابر شرکت مخابرات است؛ شرکتی که سهم بزرگی از بازار در اختیار دارد. این اتحاد جدید که با حضور شرکت اصلی در بورس همراه شده، چشمانداز تازهای از آینده صنعت ارتباطات در ایران است.

به فصل ادغام شرکتهای اینترنتی در ایران رسیدهایم. بهکارگیری سیاستی که از یکسو مانع از ورشکستگی آنها میشود و از سوی دیگر به خلق یک شرکت بزرگتر منجر میشود که از ابزار رقابتی آمادهتری برای رقابت با شرکت بزرگ مخابرات برخوردار است. چند روز پیش بود که مدیرعامل شرکت «هایوب» یکی از شرکتهای فعال در حوزه ارائه خدمات اینترنت اعلام کرد که با یک موافقتنامه دوجانبه شرکت «پارس آنلاین» را خریده است. «پارس آنلاین» و «های وب» دو شرکت از میان چند شرکت بزرگ اینترنتی کشور هستند که تا پیش از این بهعنوان رقیب در این بازار شناخته میشدند حالا اما قرار است از این پس با نام «هایوب» در بازار فعالیت کنند.

ایمان میری، مدیرعامل شرکت «های وب» جمعه شب پیش در تصویری که روی اینستاگرام شخصیاش منتشر کرد، اعلام کرد که این اقدام به منظور تحقق بخشیدن به برنامههای اعلامی محمدجواد آذری جهرمی مبنی بر شفافسازی بازار و تشویق اپراتورهای غیردولتی برای استفاده از ظرفیتهای بازارهای مالی به ویژه از طریق حضور در بورس صورت گرفته است. شرکت «هایوب» که خود در بازار سهام قرار دارد به نظر نقطه مرکزی برخی ادغامهای دیگر از جمله خریداری آسیاتک (دیگر شرکت اینترنتی بزرگ) هم قرار دارد هرچند آسیاتک هنوز رسما تصمیم قطعی خود برای این ادغام را اعلام نکرده و گفته در حال بررسی و تصمیمگیری در این زمینه است.
برخی تحلیلگران خریده شدن پارس آنلاین از سوی «هایوب» را به مشکلات و افت درآمد این شرکت نسبت میدهند که با توجه به رشد استفاده از اینترنت موبایل و عدم فضای رشد برای شرکتهای خصوصی اینترنتی به یکی از عوامل این ادغام اینترنتی نسبت میدهند اما با توجه به صحبتهای وزیر ارتباطات مبنی بر اعلام ادغامهای دیگر در آینده به نظر میرسد تدارک بزرگی با هماهنگی دولت برای ایجاد فضای رقابتی با شرکت مخابرات و تعادل در فضای بازار اینترنت و ارتباطات کشور در جریان است.
تغییرات ناگزیر، نسلهای قدیمی
امروزه تکنولوژی نسلهای ارائه خدمات اینترنتی به سرعت در حال تغییر ماهیت هستند بهطوری که خدماتی که تا دیروز بهعنوان یکی از موفقترین مدلها برای سرویسدهی به کاربران شناخته میشد، حالا دوران رکود خود را میگذرانند. مدل ADSL از جمله معروفترین و محبوبترینها در عرضه خدمات اینترنت به کاربران بود که هنوز در بین کابران ایرانی یکی از پرگرایشترین مدل استفاده از خدمات اینترنت است اما حالا با ورود نسل ۴ و ۵ خدمات اینترنتی در دنیا محبوبیت این سرویس اینترنتی رو به کاهش گذاشته است و بسترهای اینترنتی G۴ و LTE که اپراتورها به کاربران موبایلی ارائه میدهند به تغییر ذائقه کاربران به سمت استفاده از نسلهای بالاتری از ADSL منجر شده است.
توسعه ADSL که در دوران وزارت احمدمعتمدی کلید خورد بهعنوان بخشی از سیاست خصوصیسازی کشور مورد توجه قرار گرفت و در آن زمان مخابراتی که هنوز جزئی از بدنه دولت قرار داشت به نوعی جلوی توسعه و گسترش ADSL خصوصی را گرفت هرچند در نهایت با فشار دولت شرکتهای خصوصی موفق به گسترش اینترنت پرسرعت در ایران شدند. با واگذاری سهام مخابرات عملا این شرکت از زیر بار محدودیت عدم ارائه ADSL بیرون آمد و به رقیبی بزرگ تبدیل شد که حالا بخشی از زیرساختهای دولتی (شبکه سیم مسی و فیبرنوری) را در اختیار داشت.
ادغامی به نفع توسعه اینترنت ثابت
تغییرات تکنولوژی نسلهای خدمات اینترنت کافی است که جرقه تغییر ماهیت شرکتهای اینترنتی نه تنها در ایران بلکه در جهان در بین تصمیمسازان اصلی آنها زده شود. وزیر ارتباطات نیز با تایید ادغام این دو شرکت بزرگ اینترنتی میگوید ادغام شرکتهای اینترنتی قدمی مثبت برای توسعه اینترنت ثابت در کشور است. محمدجواد آذریجهرمی همچنین از سیاست کاهش ارائه پروانه ارتباطی در وزارت ارتباطات در چند سال گذشته یاد میکند و میگوید با وجود چنین سیاستی ارائه پروانه به ۱۷ شرکت اینترنتی انجام شده است. به گفته او اما این شرکتها پس از گذشت بیش از یک سال نتوانستهاند به تعهدات خود عمل کنند و در کل کشور تنها ۱۴ هزار پورت فیبرنوری واگذار شده است.
او تاکید میکند که این بازار نیاز به سرمایهگذاری بالایی دارد که این ۱۷ شرکت توان تامین این سرمایه را ندارند، بنابراین در جلسهای که با حضور آنها برگزار شد شرکتها تصمیم گرفتند برای ادغام با یکدیگر مذاکره کنند. به گفته جهرمی این ادغام به کاهش هزینه جاری شرکتها و افزایش سرمایهگذاری در این بازار کمک میکند. او میگوید که فعلا رگولاتوری امتیاز ویژهای برای شرکتهای اینترنتی که دست به ادغام زدهاند در نظر نگرفته است. وزیر ارتباطات همچنین درباره پیوستن شرکت آسیاتک به این ادغام آن را تایید کرد و این حرکت را آغازی برای رقابت با شرکت مخابرات خواند. از سوی دیگر با دارابودن مجوز FCP شرکتهای ادغام شده اجازه توسعه برای خدمات اینترنتی را دارند. این درکنار توسعه شرکتهای MVNO (اپراتورهای مجازی موبایل) بازار متوازنی از خدمات ارتباطی را به روی فعالان خصوصی این عرصه میگشاید.
اتحاد برای رقابت با «مخابرات»
رقابت با شرکت مخابرات از نظر کارشناسان یکی از مهمترین اهداف شرکتهای اینترنتی برای ترکیب شدن با یکدیگر است. شرکتی که هم دولتی است و هم خصوصی و منتقدان از اصطلاح غیر رایج خصولتی برای نوع کارکرد آن استفاده میکنند. رئیسی یک کارشناس حوزه اینترنت در اینباره به «دنیای اقتصاد» میگوید: «در ۱۰ سال گذشته بزرگترین شرکتهای اینترنتی در ایران اصلیترین منبع درآمدیشان ارائه اینترنت از طریق ADSL به کاربران بود اما شرکت مخابرات قبل از اینکه تبدیل به یک شرکت شبهخصوصی شود تلاش میکرد با عدم ارائه زیرساختی نظیر پورتهای مخابراتی مانع از گسترش این درآمدزایی شود. حالا با ورود نسل جدید خدمات اینترنتی درحالی که این نسل نیازمند توسعه فیبر نوری است این شرکت که انحصار توسعه فیبر نوری را در اختیار دارد به یکی از بزرگترین رقبای شرکت اینترنتی تبدیل شده است.»
به گفته او اما مجوز توسعه فیبر نوری به جز مخابرات به یک شرکت خصوصی به نام «ایرانیاننت» نیز واگذار شد که در سالهای اخیر این شرکت نیز در توسعه فیبر نوری موفق نبود. او ادامه میدهد: «حال که خدمات ASDL در حال منسوخ شدن است گسترش خدمات بستر فیبر نوری که زیرساخت لازم برای کاربرد ۴G و ۵G است ضرورت پیدا کرده است. تا آینده نزدیک عملا تغییر مسیر مصرف اینترنت از مسیر ADSL به ۴G و ۵G ؟؟؟ را شاهد خواهیم بود و این به معنای به وجود آمدن انحصار بزرگتری از سوی شرکت مخابرات است. بنابراین به نظر میرسد ماهیت اصلی تمامی این ادغامها تدارک بزرگتری برای مقابله با شرکت مخابرات است.»
به گفته او از سوی دیگر به دلیل اینکه وزارت ارتباطات نمیخواهد هیچ یک از دو سوی این ماجرا را حذف کند از ادغام شرکتهای اینترنتی برای قدرت گرفتنشان حمایت میکند، سیاستی که به نوعی منجر به تعادل در بازار میشود. رئیسی ادامه میدهد: «از سوی دیگر دولت خود سهامدار این شرکت مخابرات و عضو هیات مدیره آن محسوب میشود و عملا این توان را ندارد به کاستن یا از بین بردن انحصاری که در دست شرکت مخابرات است اقدام کند.» به گفته این کارشناس شرکت مخابرات نیز به فکر گسترش حضور در بازار اینترنت است و پس از ادامه حضورش در بازار خدمات ADSL و خرید ۶۰ درصد از سهام افرانت تلاش میکند تا در بازار بزرگ خدمات اینترنتی باقی بماند. آنچه هیچگاه نمیتوان مانع از وقوع آن شد تغییراتی است که شتاب تکنولوژی بزرگترین بانی آن است. تغییرات عمده در بازار اینترنتی ایران اما میتواند رقابت بیپایانی را برای بهره بردن همه طرفهای ذینفع از این پهنه ارتباطی فراهم کند؛ به ویژه کاربرانی که سرعت و کیفیت خدمات اینترنت این روزها بزرگترین خواسته آنهاست.
سید ایمان میری، مدیرعامل شرکت های وب، در اینستاگرام خود با اعلام خبری غیرمنتظره، خرید پارس آنلاین توسط شرکت متبوعش را اعلام کرد.
بر اساس توافق نامه ای که میان عبدالله فاتح (مدیرعامل پارس آنلاین) و ایمان میری امضا شده، سهام گروه شرکت های پارس آنلاین، به های وب فروخته شده و قرار است فرآیند ادغام تا پایان سال جاری به انجام رسد.
در بیانیه مشترک دو شرکت ابراز امیدواری شده با تجمیع فعالیت ها، شبکه و دارایی ها در قالب شرکت های وب، این اقدام به ارتقای بهره وری و توسعه روز افزون دسترسی به خدمات ارتباطی کشور شتاب بخشد.
ایمان میری، در توضیحات خود همچنین از وزیر ارتباطات نیز برای کمک به دستیابی به این توافق تشکر کرده است. در همین رابطه بیانیه دو شرکت اضافه می کند که:
«این اقدام به منظور تحقق بخشیدن به برنامه های اعلامی جناب آقای مهندسی آذری جهرمی مبنی بر شفاف سازی بازار و تشویق اپراتورهای غیر دولتی برای استفاده از ظرفیت های بازارهای مالی به ویژه از طریق حضور در بورس صورت گرفته است.»
جزییات بیشتر در رابطه با این توافق قرار است در آینده و در قالب یک کنفرانس خبری اعلام گردد.
++تکمیلی:
>>ازمنتفی شدن خرید آسیاتک تا اخذ مجوز ادغام با پارس آنلاین از سازمان تنظیم مقررات رادیویی// 14 آبان96
ادغام «هایوب» و «پارس آنلاین» در صورت وقوع اتفاقی بزرگ در صنعت ICT، صنعت بانکداری سرمایهگذاری و بهطور کل بازار سرمایه ایران است. مجید زمانی، مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایه کیان (مشاور هایوب در مبحث ادغامها) با اعلام این مطلب و با اشاره به اینکه حوزه کسب و کار پروانههای FCP بسیار پراکنده است و هیچ کدام از این شرکتهای دارای مجوز به تنهایی توان تبدیل شدن به یک اپراتور قوی در صنعت ICT را ندارند، افزود: ادغام شبکه مشتریان و زیرساختهای این شرکتها، با امکان استفاده از منابع بازار سرمایه میتواند این مساله را محقق کند.
وی با تاکید بر اینکه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با استقبال از این امر و قول مساعدت زمینه انجام این ادغامها را فراهم کرده، اضافه کرد: بعد از این معامله، گروه سهامداران «پارسآنلاین» سهامدار شرکت جدید «هایوب» میشوند و توان کارشناسی، ساختاری و مدیریتی خود را به «هایوب» اضافه میکنند. به گفته وی تصمیمگیری جسورانه هر دو گروه سهامداری «هایوب» و «پارسآنلاین» سرآغاز این اتفاق بزرگ است ولی برای به سرانجام رساندن درست و بیحاشیه آن کمک نهادهای نظارتی و حاکمیتی لازم است. زمانی با انتقاد از بسته بودن نماد این شرکتها گفت: نوع برخورد و همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکتهای بورس درخصوص این معامله، سیگنال بزرگی به جامعه اقتصادی و مدیران و سهامداران شرکتها میدهد اما تا همین الان سازمان بورس با بسته نگاه داشتن نماد معاملاتی هایوب روی خوشی به این اتفاق بزرگ نشان نداده است.
وی افزود: برای انجام اتفاقات جدید راهکارهای جدید لازم است و سازمان باید نسبت به این راهکارهای جدید با روی خوش و با روحیه همکاری روبهرو شود و نه از زاویه اصرار بر بوروکراسی قدیمی. وی درباره دلایل عدم انجام معامله «هایوب» و «آسیاتک» گفت: مذاکرات درخصوص ادغام «هایوب» و «آسیاتک» در فضایی دوستانه و با حسن نیت طرفین انجام شد. معامله «هایوب» و «پارسآنلاین» با این منطق انجام شده بود که طرفین سهامدار استراتژیک شرکت جدید «هایوب» خواهند بود و قول دادند که از عرضه سهمشان در بازار بدون در نظر گرفتن منفعت شرکت و سهم «هایوب» خودداری کنند. وی در پاسخ به این سوال که آیا انجام معامله بعد از عرضه آسیاتک ممکن است، اضافه کرد: به دلایل مختلف فنی و اقتصادی ادغام آسیاتک در «هایوب» بعد از عرضه آسیاتک غیرممکن است. هیات مدیره «هایوب» نیز تصمیم نهایی برای عدم ادغام با آسیاتک را گرفته است.