از سال 85 که با وبلاگ بورس نگار(ابتدا میهن بلاگ،سپس بلاگفا) و در حال حاضر با وب سایت بورس نگار در خدمت شما عزیزان هستیم ،تنها یک هدف اساسی داشتیم و آنهم اطلاع رسانی شفاف به سهامداران با تجربه و انتقال تجربیات بورسی به سهامداران تازه کار بوده است .
خط مشی ما تلاش برای شناساندن سهام برتر بازار به سهامداران و ارائه بهترین نقشه راه به معامله گران بازارهای مالی می باشد .
موفق و پیروز باشید / مدیریت وب سایت تحلیلی بورس نگار
🔶گزارش تحلیلی «گاردین»و«ایندیپندنت» از کاهش ارزش لیر ترکیه؛ چگونه افت ارزش لیر ترکیه باعث افزایش سود صنعت گردشگری ترکیه میشود؟/26مرداد97
گزارش تحلیلی «گاردین»و«ایندیپندنت» از کاهش ارزش لیر ترکیه؛ چگونه افت ارزش لیر ترکیه باعث افزایش سود صنعت گردشگری ترکیه میشود؟/26مرداد97
از پیشخوان رسانه ها - اقتصاد سیاسی - این روزها لیر ترکیه پس از بحران سال ۲۰۰۱، بدترین وضعیت خود را سپری میکند و با نصف شدن ارزش طی یک سال اخیر، نرخ برابری آن بهازای هر دلار آمریکا به ۷/ ۶ رسیده. سقوط ارزش لیر که در پی تنشهای دیپلماتیک ترکیه با ایالات متحده آمریکا و مداخلات دولت این کشور در نهادهای مستقل اقتصادی همچون بانک مرکزی رخ داده، منجر به بروز التهاباتی جدی در اقتصاد کشور همسایه شمالغربی شده. اما در این میان بهنظر میرسد که یک صنعت- که نقشی مهم نیز در اقتصاد ترکیه ایفا میکند و در سالهای اخیر بیش از ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود اختصاص داده- از شرایط کنونی نفعی روزافزون میبرد؛ موج گردشگران از سراسر دنیا و خصوصا اروپا به سواحل ترکیه روانه میشود و صنعت گردشگری این کشور از حضور پرتعداد توریستهایی که تمایل دارند تعطیلات خود را در کنار آبهای گرم مدیترانه سپری کنند، سود فراوان میبرد.
سود گردشگری ترکیه از افت ارزش لیر
افزایش گردشگران ورودی به ترکیه در این تابستان بهحدی بود که موجب شده دو رسانه «ایندیپندنت» و «گاردین» نیز به آن واکنش نشان دهند و در گزارشهایی به واکاوی این امر بپردازند. براساس گزارشهای هر دو رسانه، در کنار جاذبههای گردشگری طبیعی در ترکیه، آنچه انگیزه اصلی سفر پرتعداد گردشگران اروپایی به این کشور را رقم زده، سقوط ارزش واحد پول ترکیه است که به موجب آن سفر به این کشور را بسیار ارزانتر از گذشته کرده؛ مسالهای که به چشم یک فرصت برای صنعت گردشگری ترکیه به آن نگاه میشود. این کشور که تا سال ۲۰۱۵ توانسته بود با جذب سالانه ۴۲ میلیون گردشگر به ششمین کشور پربازدید جهان بدل شود، در پی حملات تروریستی داعش در خاک آن و کودتای نافرجام، با رکودی عظیم در گردشگری خود روبهرو شد و تعداد گردشگران ورودی به این کشور در سال ۲۰۱۶ به ۲۵ میلیون نفر افت کرد. حال پیشبینی میشود که هرچند بخشهای دیگر اقتصاد ترکیه با چالشهای متنوعی در حال دستوپنجه نرم کردن است، صنعت توریسم این کشور بتواند مسیری را پیش بگیرد تا طی آن رشد منفی سالهای اخیر را جبران کند.
اما ارزان شدن سفر به ترکیه در پی افت ارزش لیر درحالی صورت گرفته که تقریبا همزمان با تحولات ارزی در ترکیه، ایران نیز تحولات مشابهی را تجربه کرده و میزان افت ارزش ریال نیز به میزان کاسته شده از ارزش لیر نزدیک است. اما با این وجود بررسی قیمت تورهای سفر به این کشور نشان میدهد که بستههای سفر به کشور همسایه شمالغربی تقریبا همتراز با بستههای سفر به دیگر مقاصد عمده سفر ایرانیان همچون ارمنستان، امارات، مالزی و کشورهای اروپایی افزایش قیمت داشته که با منطق تحولات ارزی صورت گرفته چندان سازگار نیست. با این همه کارشناسان این موضوع را ناشی از افت ارزش پول ایران همزمان با افت ارزش پول ترکیه میدانند.
تحلیل رسانههای جهانی
همانطور که اشاره شد رشد روزافزون سفرهای تابستانی به ترکیه از نگاه رسانههای خارجی پنهان نمانده و «گاردین» و «ایندیپندنت» با بررسی این موضوع، بهطور ویژه از افزایش حجم سفر گردشگران بریتانیایی به ترکیه خبر دادهاند. «گاردین» در گزارش خود تصریح میکند که با کاهش ارزش پوند انگلیس در برابر ارزهایی همچون یورو و دلار پس از برگزیت، بضاعت گردشگران بریتانیایی برای سفر به آمریکا و اروپا محدودتر شده و کاهش ارزش لیر در برابر عموم ارزهای جهانی از جمله پوند، فرصت بینظیری پیش روی گردشگران جزیره قرار داده است تا با انتخاب مقصدی ارزان، به سفرهای خارجی خود تنوع دهند. گاردین از این زاویه گزارش خود را ادامه میدهد تا تاکید مضاعفی بر نقش نوسانات ارزی در انتخاب مقاصد گردشگری داشته باشد. این بنگاه رسانهای بریتانیایی میافزاید درحالی که ارزش لیر در مقابل پوند نسبت به سال گذشته ۳۴ درصد کاهش داشته، اکنون سپری کردن تعطیلات در ترکیه برای گردشگران بریتانیایی بسیار ارزانتر شده است.
اگر مسافران انگلیسی تابستان سال گذشته با پرداخت ۱۰۰ پوند ۴۶۰ لیر برای سفر به ترکیه دریافت میکردند، اکنون این رقم به ۶۹۷ لیر رسیده است که بهخوبی میزان افزایش قدرت خرید آنان در ترکیه را نشان میدهد. این درحالی است که ارزش پوند در مقابل یورو و دلار آمریکا به کمترین مقدار خود رسیده و با همین استدلال قدرت خرید گردشگران انگلیسی در کشورهای حوزه یورو و ایالات متحده نسبت به گذشته کاهش یافته است. به این ترتیب، با افزایش انگیزههای قیمتمحور برای سفر به ترکیه، این کشور در حال باز کردن جای خود میان سلیقه گردشگران بریتانیایی است. «گاردین» در گزارش خود با اتکا بر نظر کارشناسان و فعالان گردشگری بریتانیا اظهار میکنند که ترکیه پس از تجربه رکودی سنگین در صنعت توریسم خود، در این تابستان به سومین مقصد سفر گردشگران پرتعداد بریتانیایی پس از اسپانیا و یونان و بالاتر از ایتالیا و قبرس بدل شده است و صاحبنظران از شکوفایی گردشگری ترکیه با تعبیر بازگشت این کشور به نقشه گردشگری اروپا یاد میکنند.
در همین حال رسانه بریتانیایی «ایندیپندنت» با اشاره به فرصت پیشآمده از کاهش ارزش لیر که به کمک شکوفایی مجدد ترکیه بهعنوان یک مقصد جذاب و ارزان گردشگری برای اروپاییها و بریتانیاییها آمده، مینویسد که تعداد رزرو صندلیهای هواپیما از بریتانیا به شهرهای ترکیه به سطح ۹۴ درصد سال طلایی گردشگری این کشور، یعنی ۲۰۱۵ رسیده. این رسانه همچنین در بررسی عوامل احیای بخش گردشگری ترکیه، به نقش مهم گردشگران روس میپردازد که تعداد سفرهایشان به این کشور بهمراتب از چند سال گذشته بیشتر شده. مبادلات گردشگری روسیه و ترکیه در پی سقوط یک جنگنده روسی در خاک ترکیه و در سال ۲۰۱۵ با التهاباتی روبهرو شد و حاکمان روس در پی افزایش تنشها میان دو کشور تهدید به تحریم صنعت گردشگری ترکیه کردند. اما اکنون و با کمرنگ شدن مخاصمهها و بازگشت تقریبی روابط به سطح عادی گذشته، پیشبینی میشود حضور گردشگران روسی در ترکیه و در تابستان جاری رکورد بزند و از تعداد ۶میلیون گردشگر عبور کند.
تحولات مشابه در کشور همسایه
اما با وجود بازگشت محبوبیت ترکیه بهعنوان یک مقصد گردشگری، این کشور با بحران اقتصادی کمسابقهای دستوپنجه نرم میکند. افت روزافزون ارزش لیر درحالی رخ میدهد که صدایی مبنی بر کاهش تنشهای سیاسی میان واشنگتن و آنکارا بهگوش نمیرسد؛ خصوصا که رئیسجمهور آمریکا در پی تعمیق جنگ تجاری میان دو کشور مجوز ۲ برابر شدن تعرفه واردات فلزات از ترکیه را نیز صادر کرد تا بدبینی بازارها به اقتصاد ترکیه دوچندان شود. بهعلاوه سیاستهای داخلی رجب طیب اردوغان که به بهانه رونقبخشی به اقتصاد و مقابله با افزایش نرخ بهره با کاهش اختیارات نهادهای مستقل اقتصادی این کشور همچون بانک مرکزی ترکیه همراه شده، در حال دامن زدن به این نوسانات ارزی است. مجموعه این عوامل سبب شده است که هر دلار آمریکا که اواسط تابستان گذشته ۵/ ۳ لیر ترکیه قیمت میخورد، اکنون با ارزش ۷/ ۶ لیر مبادله شود.
با نگاهی به تحولات داخلی، وضعیت اقتصادی و روابط دیپلماتیک ترکیه وجه اشتراکات فراوانی میتوان میان ایران و این همسایه شمالغربی یافت. اما با وجود چالشها و مناقشاتی که ترکیه با آنها درگیر است و حجم آنها بیتناسب با حجم مشکلات ایران نیست، این کشور همچنان به گردشگری و صنعت توریسم بهعنوان ابزاری برای جبران کاستیها و مشکلات اقتصادی مینگرد و سیاستگذاریها در این کشور بهگونهای است که با وجود معضلات، از ظرفیتهای گردشگری حداکثر بهره کسب شود.
ایران نیز از سال گذشته تاکنون نوسانات ارزی شدید را تجربه کرده و درحالی ارزش هر دلار آمریکا در بازارهای ایران در تابستان گذشته رقمی حدود ۳ هزار و ۸۰۰ تومان بود که اکنون در بازار آزاد با قیمتی حوالی ۱۰ هزار تومان مبادله میشود. همزمانی تحولات ارزی ترکیه و ایران که برای هر دو کشور همراه با کاهش ارزش پول ملی در مقایسه با سایر ارزهای عمده جهانی بوده، موجب شده که ارزانی سفر به ترکیه برای گردشگران ایرانی ملموس نشود؛ بهخصوص که مقایسه میزان کاهش ارزش واحد پول دو کشور نشان میدهد قیمت ارز در ایران بیشتر از ترکیه در یک سال اخیر افزایش داشته ؛ به این معنی که طی یک سال اخیر و برخلاف دیگر کشورها، سفر به ترکیه برای ایرانیان گرانتر و سفر به ایران برای ترکیهایها ارزانتر شده.
کارشناسان باور دارند با وجود بازگشت تحریمهای یکجانبه امریکا و نوسانات ارزی ماههای اخیر و آثار آن بر اقتصاد کشور، گردشگری همچنان کلیدی است که میتواند با ارزآوری قابل توجه و توزیع گسترده ثروت در سطح جامعه، قفل اقتصاد ایران را بگشاید. کاهش ارزش ریال در برابر سایر ارزهای عمده جهانی در ماههای اخیر، همچون تحولات ارزی رخداده در ترکیه، فرصت مناسبی را برای تحقق این امر فراهم ساخته. از اینرو، سیاستگذار باید با شناسایی ظرفیتهای زودبازده کشور در این صنعت، نسبت به فعالسازی و بازاریابی آنان بکوشد و همزمان توسعه زیرساختهای گردشگری و رفع موانع موجود برای شکوفایی این صنعت در میانمدت و بلندمدت را در دستورکار خود قرار دهد.//نوید شکراللهی دنیایاقتصاد
+
درآمد گردشگری ترکیه از همکاری با ایران، چین و روسیه
همکاری گردشگری ترکیه با سه کشور ایران، روسیه و چین در سال جاری میلادی، درآمد ۱۰ میلیارد دلاری را برای صنعت گردشگری این کشور به همراه خواهد آورد. به گزارش دیلی صباح، در سایه تهدیدهای آمریکا، کشورهای ترکیه، ایران، روسیه و چین قرار است همکاری گستردهتری را در حوزه گردشگری آغاز کنند و بر اساس برآوردهای اعلام شده، ترکیه در نیمه دوم سال جاری میلادی پذیرای ۶ میلیون گردشگر روس خواهد بود و انتظار میرود شمار گردشگران ایرانی و چینی نیز در این کشور با افزایش دو برابری همراه باشد.
پیشبینی میشود مجموع تعداد گردشگران روسیه، چین و ایران در کشور ترکیه در سال ۲۰۱۸ میلادی به ۱۲ میلیون نفر برسد که در صورت تحقق، درآمد ۱۰ میلیارد دلاری را برای صنعت گردشگری ترکیه به ارمغان خواهد آورد. براساس این گزارش، رئیسجمهوری روسیه اخیرا به همتای ترکیهای خود اعلام کرده که تا پایان سال ۶ میلیون توریست روس از این کشور بازدید خواهند کرد؛ این در حالی است که در نیمه نخست سال ۲۰۱۸ دو میلیون گردشگر روس به ترکیه سفر کرده بودند و بر این اساس شمار روسهایی که در سال ۲۰۱۸ ترکیه را بهعنوان مقصد گردشگری خود انتخاب میکنند به رکورد هشت میلیون نفر خواهد رسید. وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه همچنین اعلام کرده گفتوگوهایی را با آژانسهای مسافرتی چینی و ایرانی انجام داده و پیشبینی میکند تا پایان سال پذیرای چهار میلیون گردشگر ایرانی و چینی باشد. چینیها سال ۲۰۱۸ را بهعنوان «سال ترکیه» نامگذاری کردهاند و تخمین زده میشود امسال دو میلیون چینی به ترکیه سفر کنند.
در جدیدترین آمار منتشر شده درباره شمار گردشگران خارجی ورودی به ترکیه حد فاصل ابتدای ژانویه تا انتهای مه (پنج ماه نخست سال ۲۰۱۸ میلادی) در مجموع گردشگران روسی با یک میلیون و ۳۸۸ هزار نفر و اختصاص دادن ۱۱/ ۱۲درصد از سهم گردشگری ترکیه در مکان نخست و پس از آن گردشگرانی آلمانی با حضور بیش از یک میلیون و ۱۰۸هزار نفری در مکان بعدی قرار گرفتهاند. جایگاه سوم نیز به گردشگران ایرانی اختصاص یافته است و در مجموع بیش از ۹۸۰ هزار ایرانی طی این ۵ ماه، ترکیه را بهعنوان مقصد گردشگری خود انتخاب کردهاند. وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه چشمانداز جذب ۵۰ میلیون گردشگر و درآمد ۵۰ میلیارد دلاری از محل آن را برای سال آینده میلادی ترسیم کرده است و برای رسیدن به این هدف کیفیت مقاصد گردشگری و هتلهای این کشور بهبود مییابد//ایسنا
جدیدترین خبرهای اقتصادی
- 🔴اثر افزایش نرخ گاز بر سودآوری پتروشیمیها چقدراست؟ با نرخ گاز 7هزارتومانی سود متانول سازان و اوره سازان بورسی چقدر کاهش می یابد؟ تیر1402
- 🔴نگاهی به روند قیمت دلار در ایران در 44 سال گذشته؛ قیمت دلار در 44 سال اخیر چقدر رشد کرده؟ +جدول کامل افزایش نرخ دلار /اردیبهشت 1402
- 🔷همه چیز درباره عرضه خودرو در بورس کالا؛ چگونه از بورس کالا خودرو بخریم وچرا باید حساب وکالتی داشت؟ عرضه فیدلیتی و دیگنیتی در بورس؛ خرداد 1401
- 🔷اوراق ارزی چیست؟ مزایای انتشار اوراق ارزی چیست؟ آیا اوراق ارزی میتواند جایگزین "دلارهای خانگی" شود؟ سود اوراق ارزی چقدر است؟
- 🔶از شروط جدید برای پایان کار ساختمان تا طرح جدید مجلس برای معاملات مسکن +دانلود رایگان متن کامل قانون مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان
- 🔵چرا حسابهای بانکی فاقد کد شهاب مسدود میشوند سامانه شهاب چیست وچرا سپرده گذاران باید کدشهاب داشته باشند؟تفاوت آن با سامانه"نهاب"؟
- 🔵همه چیز درباره مصرف انرژی در سیمانیهای بورس؛ تولید هر تن سیمان چقدر انرژی می خواهد؟ چند درصد انرژی کشور صرف تولید سیمان میشود؟بهمن99
- 🔵بررسی تاثیر افزایش نرخ گاز برصنایع بورسی ازپتروشیمی وفولاد تا سیمان وپالایشگاه؛ تاثیر افزایش نرخ گاز بر سودآوری صنایع بورسی چقدر است؟ بهمن99
- 🔵کارمزدهای بانکی چقدر افزایش پیدا کردند؟ همه چیز درباره جزئیات افزایش کارمزدهای خدمات بانکی+ لیست کامل کارمزدهای جدید و قدیم بانکی/ آذر99
- 🔵کرونا به نفع کدام پتروشیمیها شد؟نگاهی تحلیلی به تاثیرکرونا بر پتروشیمیهای الفینی بورس تهران؛ پرمصرفترین محصولات پتروشیمی کدامند؟/10 آبان99
جدیدترین مطالب بورس نگار
- 🔴چه خبر از مجامع 1403 شرکتها؛ جدیدترین برنامه برگزاری همه مجامع شرکتهای بورسی وفرابورسی 1403 /دعوت سهامداران به مجمع/ 30 آبان 1403
- 🔴بورس تهران از نگاه بورس نگار؛ رصد لحظه ای بازاربورس حین معاملات، بورس امروز چگونه بود؟ جدیدترین خبرها، اتفاقات وشنیده های بازارها/ 30 آبان 1403
- 🔴درجدیدترین حراج سکه مرکزمبادله چه گذشت؟ سکه ها چندقیمت خوردند؟ چگونه ازحراج بانک مرکزی سکه بخریم؟+شرایط خرید سکه/ 28 آبان 1403
- 🔴سود نقدی همه مجامع بورسی 1403؛ درمجامع سال 1403 شرکتهای بورسی وفرابورسی چقدرسودتقسیم شد؟ زمان واریز سودسهام+نتایج/ آبان 1403
- 🔴 در مجمع #جوین چه گذشت؟ از گاوداری و تولید شکر تا نیروگاه و استخراج #بیت_کوین؛ دردسرهای مافیای اسیدسیتریک برای #جوین/ آبان 1403
- 🔴چه خبر از افزایش سرمایه های جدید بورسی سال 1403؛ میزان افزایش سرمایه شرکتهای بورسی وفرابورسی درسال 1403 چقدراست؟ آبان 1403
- 🔴همراه با مخاطبان وب سایت بورس نگار>>> محلی برای انعکاس دیدگاه ها و نطرات مخاطبان گرامی وب سایت بورس نگار
- 🔴همه چیز درباره تتر وفرق آن با دلار: چگونه تتر بخریم؟ چگونه از نرخ تتر روند دلار را پیش بینی کنیم؟ چرا اهمیت تتر در ایران بیشتر از سایر نقاط دنیاست؟
- 🔴بررسی روند قیمت دلار آزاد و مقایسه آن با دلارحواله و اسکناس نیمایی؛ چرا دلار گران می شود؟ دلار چقدر رشد می کند؟ مهر 1403
- 🔴بورس تهران از نگاه بورس نگار؛ رصد لحظه ای بازاربورس درتایم معاملات +جدیدترین خبرها، اتفاقات، شنیده ها وحواشی بازارها/ تابستان 1403
پربیننده ترین مطالب بورس نگار
- 🔵چه خبر از مجامع 99 شرکتها>جدیدترین تاریخ زمانبندی برگزاری مجامع شرکتهای بورسی وفرابورسی سال 99 /دعوت سهامداران به مجمع/ 27 اسفند 99
- 🔵سود نقدی همه مجامع 99 +زمان ونحوه دریافت سود؛ شرکتهای بورسی وفرابورسی درمجامع سال99 چقدر سودسهام پرداخت کردند؟ 28 اسفند 99
- 🔴سود نقدی همه مجامع سال 98 +زمان ونحوه دریافت؛ شرکتهای بورسی وفرابورسی درمجامع98 چقدر سود سهام تقسیم کردند؟ 28 اسفند 98
- 🔴سود نقدی همه مجامع 1402 شرکتهای بورسی وفرابورسی؛ درمجامع سال 1402 چقدر سود پرداخت شد؟زمان واریز سود سهام+نتایج/ 28 اسفند 1402
- 🔴چه خبر از مجامع 1402 شرکتها؛ جدیدترین زمانبندی تاریخ برگزاری مجامع شرکتهای بورسی وفرابورسی 1402 /دعوت سهامداران به مجمع/ 28 اسفند 1402
- 🔷چه خبر از مجامع 1401 شرکتها؛ جدیدترین تاریخ زمانبندی برگزاری مجامع شرکتهای بورسی وفرابورسی 1401 /دعوت سهامداران به مجمع/ 28 اسفند 1401
- 🔷سود نقدی همه مجامع 1401 شرکتهای بورسی وفرابورسی؛ درمجامع سال 1401 چقدر سودسهام پرداخت شد؟زمان دریافت سود+نتایج/ 28 اسفند 1401
- 🔶سود نقدی همه مجامع 1400+زمان ونحوه دریافت سود؛ شرکتهای بورسی وفرابورسی درمجامع سال 1400 چقدر سودسهام پرداخت کردند؟ اسفند 1400
- 🔴چه خبر از مجامع 98 شرکتها>جدیدترین تاریخ زمانبندی برگزاری مجامع شرکتهای بورسی/دعوت سهامداران وپارس، خودرو، سایپا به مجمع/28 اسفند98
- 🔴سود نقدی همه مجامع بورسی 1403؛ درمجامع سال 1403 شرکتهای بورسی وفرابورسی چقدرسودتقسیم شد؟ زمان واریز سودسهام+نتایج/ آبان 1403