تخمین مدت زمان مطالعهی مطلب: 4 دقيقه
گام به گام با مذاکرات هسته ای تا 10 تیر >>> متن توافق نهایی هسته ای چند صفحه است؟ ... / 9 تیر 94
طرفین مذاکرات، از این موضوع که مذاکرات در حال فراتر رفتن از زمان تعیین شده است، نگرانی ندارند.
دیدگاه سخنگوی کاخ سفید درباره ادامه مذاکرات هسته ای، ادعای حل و فصل برخی از مسائل مهم اختلافی در مذاکرات، تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل با موضوع ایران، گزینه های احتمالی غرب در صورت شکست مذاکرات هسته ای و ادامه موضع گیری مخالفان توافق هسته ای، از جمله مهمترین موضوعاتی است که سرخط مطالب امروز مطبوعات جهان را به خود اختصاص داده است.
در روزی که از سوی ایران و گروه 1+5 به عنوان ضرب الاجل دستیابی به توافق نهایی هسته ای تعیین شده بود، تمامی شواهد از تمدید مذاکرات و ادامه آن طی روزهای آتی حکایت دارد. در این زمینه، خبرگزاری فرانسه اظهارات سخنگوی کاخ سفید را بازتاب داده که تأیید کرده ضربالاجل سهشنبه برای توافق هستهای با ایران دستیافتنی نیست زیرا برخی مسایل مهم هنوز حل نشدهاند. وی در گفتگو با خبرنگاران در واشنگتن گفته مسائل باقیمانده در 36 ساعت آینده حل نخواهند شد و نیازمند زمان اضافه است. وی همچنین بار دیگر موضوع ضرورت بازرسی از مراکز حساس در ایران را به عنوان بخشی از توافق نهایی مطرح کرده است.
*****
خبرگزاری «ایتارتاس» روسیه نیز در مطلبی مشابه، با اشاره به اینکه امروز، سه شنبه، ضرب الاجل تعیین شده برای دستیابی به توافق نهایی به پایان می رسد، اشاره کرده که توافق طی ساعات آتی حاصل نخواهد شد و مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد. این خبرگزاری اشاره می کند که طرفین مذاکرات، از این موضوع که مذاکرات در حال فراتر رفتن از زمان تعیین شده است، نگرانی ندارند. یک عضو یکی از هیئت ها به ایتارتاس گفته بیشتر بخش های توافق نامه آماده شده است. توافق نهایی شامل 80 صفحه است که در آن، اسناد ضمیمه نیز وجود دارد. از سوی دیگر، به نوشته این خبرگزاری، اخبار مثبتی درباره روند مذاکرات بر سر موارد اختلافی به گوش می رسد. از جمله این موارد می توان به بازرسی از تأسیسات هسته ای ایران و شرایط لغو تحریم ها اشاره کرد.
*****
مطلبی که خبرگزاری «اسپوتنیک»، دیگر منبع خبری روسی منتشر کرده نیز به نوعی موید مثبت بودن روند مذاکرات است. این خبرگزاری از آمادگی شورای امنیت برای تشکیل جلسه ای درباره ایران در صورت تدوین شدن متن توافق نهایی هسته ای خبر داده است. این خبرگزاری به نقل از یک منبع دیپلماتیک می نویسد شورای امنیت سازمان ملل احتمالاً در ماه ژوئیه و پیش از نشست سالانه مجمع عمومی در ماه اوت، برای تصویب قطعنامهای درباره برنامه هستهای ایران تشکیل جلسه خواهد داد. وی افزوده در صورت حصول توافق هستهای با ایران، شورای امنیت یک قطعنامه صادر خواهد کرد. این منبع دیپلماتیک می گوید گروه 1+5 درباره موارد اساسی در میان خود به توافق رسیده و اکنون بحث بر سر متقاعد کردن ایران در این موضوعات است.
*****
در نقطه مقابل، خبرگزاری «آسوشیتدپرس» به بررسی گزینه احتمالی شکست مذاکرات پرداخته و می نویسد در صورت وقوع این امر، غرب گزینه چندانی در مقابل ایران نخواهد داشت. این خبرگزاری می نویسد اگر گفتگوهای هستهای ایران شکست بخورد، سایر گزینهها برای کنترل برنامه هستهای ایران طرفدار ندارد. گزینه جنگ که آمریکا بر روی میز نگاه داشته طرفدار چندانی ندارد و جامعه جهانی نیز مایل به اعمال تحریمهای فلجکننده بر ایران نیست. در نتیجه دوره خطرناکی از تردید پیش خواهد آمد. در موضوع تحریم ها، آسوشیتدپرس اشاره می کند که هرچه تحریمها بیشتر باقی بمانند، شرکتهای بین المللی بیشتر تشویق میشوند که راهی برای دورزدن آن پیدا کنند و در نتیجه، تاثیر افزایش تحریمها کاهش خواهد یافت.
*****
اما در میان این مباحث، موضع گیری مخالفان توافق هسته ای در کشورهای غربی و به ویژه آمریکا علیه روند مذاکرات نیز همچنان ادامه دارد. در یکی از تازه ترین موارد، شبکه خبری «فاکس نیوز» اظهارات جان بولتون، نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل را بازتاب داده که گفته ایرانی ها می دانند امتیازاتی که از آمریکا می گیرند تمامی ندارد و قصد دارند طی چند روز آتی نیز چند امتیاز دیگر بگیرند. وی اظهار داشته سفر ظریف و رایزنی های وی درتهران در واقع یک نمایش است. ایران با این اقدام دوباره به جان کری وزیر خارجه آمریکا در مذاکرات رو دست زده است و اگر ایرانی ها بتوانند در شرایط کنونی نیز به توافق با آمریکا دست پیدا کنند، یک پیروزی بزرگ برای آنها است.
*****
موشه یعلون، وزیر جنگ رژیم اسرائیل از جمله دیگر افرادی است که علیه توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 موضع گیری کرده است. به نوشته پایگاه خبری «العهد»، یعلون گفته ایران و قدرت های بزرگ نمی خواهند مذاکرات شکست بخورد و درصدد دستیابی به توافق هسته ای در آینده نزدیک هستند؛ حتی اگر این توافق در موعد تعیین شده تحقق نیابد. وی با بیان اینکه رژیم اسرائیل تلاش می کند تا بر روند مذاکرات و توافق هسته ای تاثیر بگذارد، تاکید کرده ایران همواره باید تحت فشارهای سیاسی و اقتصادی از جمله تحریم ها باشد. یعلون به اختلافات رژیم صهیونیستی و آمریکا در باره ایران اشاره کرده و افزوده: «ما ایران را برای منطقه مشکل می دانیم اما آمریکایی راه حل می دانند»./دنیای اقتصاد/